söndag 21 september 2008

Datoranvändning

På 1990-talets början ville en finsk systemvetare vid namn Linus Torvalds installera Unix på sin hemdator. Han hittadee inte en tillräckligt billig Unix eller en som höll tillräckligt bra kvalite.
1991 beslöt han sig för att, för eget bruk, skapa sig en egen verision av Unix. När han hade fårr ihop grunden för ett fungerande operativsystem la han ut det på internet så att alla med tillgång med internet även hade fri tillgång till operativsystemet. Han hoppades att någon skulle provköra och kommentera systemet. Operativsystemet fick nament Linux efter sin skapare. När Linux skapades användes program från det s.k GNU-projektet. De kommandon som finns i Linux kommer ursprungligen från GNU-projektet. Det finns någonting som kallas för en Linuxdistrubution. Det är allt som behövs för att få en fungerande dator. Det används främst på persondatorer, men är även avsedda för servrar, mobiltelefoner och handdatorer.
Vad är det som skiljer Linux från andra operativsystem ex. DOS?
Det finns ingen ägare till Linux och det är skapat som ett samarbete mellan internationellt frivilliga programmerare.
Flera användrae kan vara inloggade och köra program samtidigt.
Den största enskilda bidragsgivaren är Free Software Foundation. De har skapat de flesta av verktygen som används i Linux, men även dess filosofi: Vem som helst får förbättra och bearbeta Linux, på villkoret att erbjuda sin verision att användas gratis av alla.
Operativsystemet Linux består till största delen av fri programvara.

WWW.abc.se
www.wikipedia.se
www.debian.org
www.linux.org
www.sls.fi/blf/artikel.php?id=8594

Inga kommentarer: